|
|
![]() |
|
Owoce umieść w garnku, zasyp ksylitolem*. Przykryj i odstaw na ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu. Jak owoce puszczą sok możesz je rozgnieść/zblendować - w zależności, jaką konststencję dżemu chcesz uzyskać. Gotuj ok. 45 minut na małym ogniu - mieszając, żeby się nie przypaliły! Sok powinien się zredukować. Po tym czasie w kilku łyżkach gorącej wody rozpuść agar (zwróć uwagę, żeby sie dobrze rozpuścił) i dodaj do owoców. Energicznie i dokładnie wymieszaj. Do wyparzonych wrzątkiem słoiczków nalej gorący dżem, zakręć i postaw słoiczki do góry dnem. Ostudź w tej pozycji. Dla wieszej pewności możesz zapasteryzować: gotuj w wodzie przez ok. 30 minut. I wtedy odstaw do góry dnem do ostudzenia. Wieczko tak czy inaczej ma być wklęsłe po otudzeniu. Gotowe!
* ilość dopasujcie do swoich upodobań smakowych, żeby potem nie wykręciło buzi od kwasu! Łyżka ksylitolu ma 34 kcal, erytrolu 0 kcal i tak samo stewii.
Sprawdź, które owoce nie potrzebują dodatku agaru, pektyny lub innego środka żelującego KLIKNIJ TU. |