|
|
![]() |
|
Buraczki dość drobno posiekaj (ok. 1x1 cm lub trochę większe kawałki), posiekaj też drobno czosnek. Przełóż buraki i czosnek do glinianego naczynia (może być szklane, ale ciemne lepsze). Na wierzchu ułóż kromkę pieczywa (można pominąć, potem dłużej przetrzymać zakwas). Zagotuj wodę z przyprawami, solą i cukrem, gotuj ok. 10 minut. Ostudź. Zalej buraki. Nic nie może wystawać ponad powierzchnię wody! Naczynie szczelnie przykryj gazą i obwiąż sznurkiem. Odstaw na 5 dni. Codziennie sprawdź, czy nic nie wypłynęło na wierzch. Jeśli wypłynęło - wyjmij i wyrzuć. To, co wystaje nad powierzchnię, będze miało dostęp do powietrza i na naszym zakwasie może pojawić się pleśń! Wtedy niestety, ale nasz zakwas nie będzie się nadawał do użycia. Gotowy przechowuj w lodówce. Ciesz się zakwasem!
Tu znajdziesz krótki opis właściwości soku z kiszonych buraków/zakwasu buraczanego KLIKNIJ TU. |