Podstawowe zalecenia:
- pij dużo wody (1,5l - 3l dziennie)
- stosuj zrównoważoną dietę bogatą w owoce i warzywa (błonnik!)
- nie jedz obfitych kolacji jedz powoli, starannie przeżuwaj posiłki - pokarm źle strawiony nie jest właściwie wydalany odkładając się w postaci tłuszczu i zatruwa organizm
- zwiększ ilośc błonnika w diecie (zwiększenie ilości spożycia warzyw ? pomidorów, kalafiorów, marchwi i buraków, owoców i ciemnego pieczywa)
- zdecydowanie zmniejsz spożycie tłuszczów (mięsa i jaj), słodyczy (czekolady, ciasta, cukru), napojów gazowanych
- zwiększ spożycie produktów bogatoresztkowych (grube kasze, chleby z grubo mielonej mąki, płatki owsiane, otręby pszenne)
- zwiększ ilość spożywanych owoców zarówno świeżych jak i suszonych (szczególnie pestkowych tzn. malin, jeżyn i truskawek)
- zwiększ aktywność fizyczną: spacer od 2 do 5 km, bieganie ok. pół godziny dziennie, pływanie co drugi dzień
- świetnym sposobem na zaparcia jest ćwiczenie brzucha (izometryczne, polegające na napinaniu ważne: mięśnie napinamy przy wydechu!!!)
- zaprzestań lub ogranicz ilość wypalanych papierosów do max. 10 dziennie (większa ilość spowalnia perystaltykę jelit)
- pilnuj regularnego spożywania posiłków (nie rezygnuj ze śniadania - jeśli go nie zjesz, możesz na cały dzień spowolnić tempo swojego metabolizmu nawet o 30%!)
- spożywaj świeżo fermentowane produkty mleczne (maślanka, kefiry, jogurty)
- w wielu przypadkach pomoże Ci picie kawy, grubo mielonego siemienia lnianego
- unikaj produktów ?zapierających?, wolno trawionych np. orzechów, grzybów, fasoli, szparagów, grochu
Kilka szybkich sposobów ...
- kiwi, ananas lub pomarańcza z dwiema łyżeczkami płatków owsianych zmieszanych z jogurtem naturalnym lub kefirem na śniadanie
- kefir na czczo i w ciągu dnia (ma bakterie kwasu mlekowego - probiotyczne, które odtwarzają florę bakteryjną jelit)
- szklanka ciepłej wody na czczo lub ok. 30 minut przed śniadaniem
- 2 szklanki soku z warzyw, owoców, wody lub maślanki
- suszone śliwki (szczególnie na czczo kilka śliwek moczonych przez całą noc w wodzie razem ze szklanką tej wody) lub po posiłkach; w identyczny sposób (morele, figi)
- wypijanie bezpośrednio przed obiadem łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego
- spożycie przed kolacją 1-2 łyżeczek siemienia lnianego, popijając wodą lub herbatą lub w postaci kisielku przed każdym posiłkiem
- masaż brzucha, ruchami okrężnymi wzdłuż jelita grubego (10 minutowy)
* "Zaparcia: Mirosław Janosz, Jan Dzieniszewski, Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2003-2005, s. 36
|