Zawartość pektyn w owocach - czyli kiedy dżem sam zgęstnieje
Dżem z jakich owoców zgęstnieje sam na galaretkę, a z którymi owocami się to się nie uda?
1. zależy, ile pektyn zawierają owoce.
2. zależy, jak dojrzałe są owoce - im owoc bardziej dojrzały tym zawiera mniej pektyn. Dlatego ważne jest tak wybierać owoce, żeby nie były przejrzałe, tylko dopiero co dojrzałe.
Te owoce same zgęstnieją podczas przygotowania dżemu, bo zawierają dużo pektyn:
- czarne porzeczki
- czerwone porzeczki
- agrest
- żurawina
- śliwki
- mirabelki
- mało dojrzałe jabłka
- pigwa
- rajskie jabłka
- cytryny
- skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc)
Owoce średnio bogate w pektyny - mogą potrzebować dodatku pektyny (do kupienia w sklepach) lub 3-4 łyżek soku z cytryny na 1 kg owocu:
- morele
- maliny
- jeżyny
- borówka amerykańska (wczesna)
- mało dojrzałe renklody
- dojrzałe jabłka
- pomarańcze
Owoce ubogie w pektyny - zawsze potrzebują dodatku soku z cytryny (3-3 łyżki na 1 kg owoców), pektyny lub obydwu składników:
Żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce! zwykł mówić Kubuś Puchatek.
Siedzisz lub leżysz i myślisz "jak mi się nic nie chce". Nic mi się nie chce, ...
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.