Janginizacja czyli przetwory bez odrobiny nawet cukru i żadnego innego dosładzacza. Za to ze szczyptą soli.
Robiąc przetwory, na ogół wykorzystujemy wszelkiego rodzaju cukier. Do dżemów, zazwyczaj używamy cukru/innych słodzideł.
Ale warto spróbować innej metody.
Janginizowanie to pojęcie wywodzące się z kuchni makrobiotycznej i oznacza duszenie owoców w soku własnym, z odrobiną soli.
Owoce, które poddamy janginizacji, zachowają identyczny smak, jaki miały w chwili włożenia ich do garnka!
Co ciekawe, w ten sposób przygotujesz nie tylko owoce, ale i warzywa! W ten sposób zapewnimy sobie nie tylko zdrowy posiłek, ale i wyjątkowe doznania smakowe.
Jak janginizowac?
Owoce oczyszczamy z szypułek, przekładamy w całości lub w kawałkach do słoików, solimy i wstawiamy do garnka z wrzątkiem na ok. 15 minut. Ważne jest szczelne zakręcenie słoika.
Kilka wskazówek:
- Owoce i warzywa powinny być jak najbardziej dojrzałe - jest ważne zarówno dla smaku, jak i poprawne konserwacji
- uważaj, żeby nie przesolić
- pasteryzuj na małym ogniu - wtedy owoce się nie rozpadną, a naturalny cukier zdąży się wytrącić
- pod słoiki warto podłożyć gazę/ścierkę podczas gotowania, żeby owoce nie przypaliły się na dnie podwójnym dnem
Moja recepta na życie jest prosta: Trochę pracy, trochę psychologii i do tego wiele optymizmu.
Zino Davidoff, twórca firmy Davidoff
*
By dokonać wielkich dzieł, konieczne ...
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.