Wiele osób lubi strączki, jednak ich unika, ze względu na towarzyszące ich spożyciu wzdęcia i gazy. Ale jest kilka sposobów, na uniknięcie dyskomfortu trawiennego.
Główna zasada: namoczyć na ok. 12h, przepłukać, zalać nową wodą w proporcji co najmniej 1 miarka strączków na 3 miarki wody. Gotować najlepiej w przegotowanej wcześniej i schłodzonej wodzie - do pożądanej konsystencji strączkó i posolić na sam koniec. Poniżej bardziej szczegółowe wskazówki! ![]() JAK UGOTOWAĆ FASOLĘ
1. Fasolę namocz w garnku w ziemnej wodzie na 12 godzin (proporcja wody 3 x wiecej wody, niż fasoli). Moczenie fasoli spowoduje, że ugotuje się szybciej i będzie miała bardziej miękką skórkę. Niemoczona gotuje się dwukrotnie dłużej. 2. Po tym czasie wylej wodę z moczenia, zalej fasolę zimną (PRZEGOTOWANĄ) wodą - im mniej wapnia w wodzie, tym lepiej. 3. Gotuj bez przykrycia na dużym ogniu ok. 10 minut. Możesz dodać liść laurowy, kminek, ziele angielskie lub 1 cm glonu kombu. Każdy z tych dodatków poprawia strawność fasoli. Nie dodawaj soli! Nie zbieraj piany, to białko. Potem przykryj o gotuj do miękkości fasoli (spóbuj po ok. 1h). Czas gotowania zależy od wielkości ziaren fasoli. 4. Fasolę schłodź w wodzie z gotowania - dodaj odrobinę soli, wtedy skórka się nie powinna pomarszczyć, ani popękać.
Wyróbuj smalec z fasoli - kliknij TU. JAK UGOTOWAĆ CIECIERZYCĘ
1. Porcję suchej ciecierzycy przepłucz zimną wodą, przełóż do garnka i zalej 6 porcjami wody. Odstaw do manoczenia na 12 godzin. 2. Po tym czasie odlej wodę, ciecierzycę przepłucz, włóż z powrotem do garnka i zalej przegotowaną wodą do wysokości 3 palców ponad poziom ciecierzycy. Przykryj garnek przykrywką. 3. Zagotuj i gotuj ok. 1,5h - cały czas pod przykryciem. Możesz dodać 1-2 szczypty sody - wtedy ciecierzyca ugotuje się szybciej. Pomoże, kiedy mamy mniej czasu.
Zajrzyj tu za kilka dni - znajdziesz przepis na pyszną, zdrową nutellę!
JAK UGOTOWAĆ SOCZEWICĘ czerwoną
1. Soczewicę przepłucz. Przełóż do garnka i zalej wodą w proporcji 1,5 szklanki wody na 1 porcję soczewicy. 2. Dodaj kilka kropli oliwy. 3. Zagotuj i gotuj ok. 7-10 minut. Oprósz solą, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na ok. 5-10 minut, żeby doszła.
Wypróbuj pastę z soczewicy - kliknij TU.
JAK UGOTOWAĆ SOCZEWICĘ zieloną
1. Soczewicę przepłucz. Przełóż do garnka i zalej wodą w proporcji 1,5 szklanki wody na 1 porcję soczewicy. 2. Zagotuj i gotuj ok. 15 minut. Oprósz solą, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na ok. 15-20 minut, żeby doszła.
Już niedługo - znajdziesz tu przepis na sałatkę z zieloną soczewicą!
JAK UGOTOWAĆ BÓB
1. Zagotuj 1,5 l wody z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką oleju/masła. 2. Do wrzącej wody włóż bób. Gptuj bez pokrywki - ok. 5-15 minut. W międzyczasie próbuj bób, czy ma już taką konsystencję, jak lubisz.
JAK UGOTOWAĆ SOJĘ
1. Soję namocz na noc/ok. 12h w wodzie. W proporcji 1 miarka soi: 5 miarek wody. 2. Namoczoną soję odsączyć, przepłukać zimną wodą, dodać nową przegotowaną (zimną) i gotować nawet 2-3 godziny. 3. Doprawiaj pod sma koniec gotowania.
Tu znajdziesz krótki artykuł o najbardziej wartościowych strączkach. |