![]() Buraki w formie kiszonej stanowią dla organizmu skarbnicę minerałów, witamin, bakterii, kwasu mlekowego!
Zawierają witaminy A,C, E, K, kwas foliowy, witaminę PP, wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor.
Tak bogaty skład działa kompleksowo na:
Powyższe zalety kiszonego buraka są ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia, mogą spełnić wiele naszych potrzeb, ale ponad inne walory zdrowotne - wartą podkreślić rolę kwasu mlekowego, którego w trakcie kiszenia buraki stają się doskonałym źródłem! Oczyszcza organizm i reguluje florę bakteryjną w jelitach - a jak wiemy - zdrowe jelita zdrowy człowiek!! A profilaktyka jest łatwiejsza, niż leczenie!! Tym bardziej, że buraki są ogólnie dostępne, tanie i bardzo łatwo jest zrobić taki domowy eliksir zdrowia w domu - czyli kiszony sok/zakwas z buraka! Tu znajdziesz przepis KLIKNIJ. Profilaktycznie kuracja sokiem z kiszonych buraków powinna trwać 2 - 3 tyg. Pijemy co dziennie 2 x 0,5 szklanki soku/zakwasu. Same ukiszone buraki możemy wykorzystać jako surówkę - są pyszne!
A na koniec, pamiętaj - kiszeniu poddają się też inne warzywa i owoce i zawsze są dobrym źródłem witamin i minerałów. Najlepiej smakują kiszone kapusty (biała i czerwona, pekińska), ogórki, marchew, kalafior, papryka, jabłka, cytryny... |