Kiełki - najtańsza i najbardziej wartościowa żywność na świecie
Właściwości |
Brokuł - bogaty w sulfofran, substancję działającą silnie antynowotworowo. Zawartość sulforafanu (po 4-5 dniach uprawy) w kiełkach jest ponad 25 razy większa niż w dojrzałym brokule. Uwaga: kiełki tracą sulforafan wraz z czasem przechowywania, dlatego najlepiej jeść świeże kiełki! Reguluje ciśnienie krwi (obniżają), wspomagają pracę układu krążenia, zapobiegają udarom mózgu. Wysoka zawartość antyoksydantów wpływa na wzmacnianie układu odpornościowego i nerwowego, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu. Zawarte w nich substancje antybakteryjne niszczą też szczepy bakterii Helicobacter Pylori, a więc chronią przed wrzodami żołądka i zapaleniem śluzówki.
Lekko pikantne w smaku, doskonale pasują do surówek i kanapek. |
Burak - zawiera dużo wit. A, C, B1 oraz całe bogactwo minerałów: potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Zawierają też kobalt, który ma duże znaczenie przy leczeniu anemii, wpływa bowiem na tworzenie czerwonych krwinek. Kiełki buraka przywracają równowagę kwasowo - zasadową w organizmie i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają również dużo błonnika oraz kwas foliowy. Wzmacniają włosy i paznokcie. Betacyjanina - to jej buraki zawdzięczają swój kolor - ma działanie antynowotworowe. |
Ciecierzyca (drobne odmiany) - jej kiełki są dobrym źródłem węglowodanów, białka, witaminy A, C, E oraz oraz witamin z grupy B. Zawierają też dużo wapnia, żelaza i cynku. Wykazują działanie antynowotworowe.
Dobrze smakują na surowo. Można też z nich zrobić pastę, dodać do sałatek oraz używać do posypywania kanapek i ziemniaków. |
Fasola mung - jak wszystkie strączkowe jest doskonałym źródłem białka. Kiełki mung zawierają wit. A, B, C, E. Przyczyniają się do redukcji złego cholesterolu (LDL), a bogactwo antyutleniaczy czyni z nich silną broń przeciwko wolnym rodnikom - a więc przeciwdziałają starzeniu się organizmu, zapobiegają nowotworom i chorobom serca.
W okresie kiełkowania wytwarza enzymy ułatwiające trawienie, które sprawiają, że kiełki trawią siędużo łatwiej niż dojrzała fasola. Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola.
Kiełki tej fasoli stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni azjatyckich. Smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. |
Fasola Adzuki - kiełki adzuki zawierają bardzo dużo - bo ok. 25% białka i niemal wszystkie aminokwasy. Jak wiele rodzajów fasoli - są bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9). Wspomagają pracę układu odpornościowego. Są dobrze strawne, zachowują smak fasoli.
Nadają się do spożycia świeże, gotowane lub podsmażane oraz podsuszone. |
Gorczyca - bogata w błonnik, wspomaga perystaltykę jelit, zawiera wit. A, B2, potas, żelazo. Likwiduje zatory krwi oraz może zmniejszać bóle głowy. Usprawnia pracę układu nerwowego. Wspomaga wzrok. Dostępna jest żółta, brązowa i czarna: ta jest gorzka w smaku i niezbyt ładnie pachnie, ale jest wartościowa Nadają się do kanapek, twarożków i sałatek. Surowe są doskonałą przekąską.
Doskonale komponują się w mieszankach kiełków. |
Groszek cukrowy - jego kiełki zawierają dużo witaminy A, C, B1 oraz białka. Wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. Prawdopodobnie poprawiają też pamięć.
Pasują doskonale do ryb, mięs i sosów. Możesz je jeść także w kanapkach, surówkach, z twarogami, jajkami, majonezem i masłem. |
Gryka - mieniące się różnymi barwami zieleni mają lekko ostry smak i są bogate w witaminę A, C, B4 i B6, PP. Zawierają dużo wapnia i żelaza. Pomagają w działaniu układu pokarmowego. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacniają układ odpornościowy Możesz je dodać do suszonych owoców. Świetnie komponują się również ze świeżymi owocami i miodem. Ponadto sprawdzają się jako składnik sosów, zup, sałatek i kanapek. |
Jarmuż - zawiera sporo wit. A i C oraz potas, żelazo i sód. Ostre w smaku, świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Ponadto można nimi posypać ziemniaki lub zmieszać z dowolnym serkiem. |
Kamut - (pszenica egipska, która ma 4000lat!) zawiera mniej węglowodanów, a więcej tłuszczy niż zwykła pszenica, ma też dużo wyższą zawartość minerałów (np. magnezu i cynku). |
Kapusta - jej kiełki bardzo przypominają smak dojrzałego warzywa. Są bogate w witaminę C. Nasz układ odpornościowy skorzysta z pewnością z dużej ilości antyoksydantów. Podobnie jak i brokuł, kiełki kapusty wykazują silne działanie antynowotworowe.
Najsmaczniejsze są, kiedy osiągną wielkość ok. 2-3 cm. Możemy kiełkować kapustę białą i czerwoną - biała zawiera więcej karotenu, natomiast czerwona więcej selenu i wit. C. |
Komosa ryżowa (quinoa) - zawiera więcej białka niż jakiekolwiek inne ziarno! (nawet 16-20%), nie zawiera glutenu, a więc jest bezpieczna dla alergików. Wspomagaja trawienie i wzmacnia system odpornościowy. Ma dużo żelaza i potasu oraz witaminy A i C.
Kiełkuje się ją wyłącznie z nasion rolniczych, te dostępne w sklepach z żywnością są przeznaczone wyłącznie do gotowania.
Polecamy do kanapek, sałatek i twarogów. Świetnie komponują się w mieszankach kiełków.
Szybko kiełkuje. Jest słodka i pyszna do 2-3 dnia po wykiełkowaniu, później gorzknieje. |
Koniczyna - zawiera niemal wszystkie minerały śladowe, bogata w dobrze przyswajalny wapń i magnez, zwiększa energię, oczyszcza krew, wpływa korzystnie na układ nerwowy i reguluje pracę żołądka. Ma działanie odtruwające i wykrztuśne - co jest pomocne przy chorobach dróg oddechowych np. zapalenia oskrzeli czy astmy. Bogactwo izoflawonów wspomaga walkę z chorobami tj. osteoporoza, miażdżyca, nowotwory. Pomaga w osteoporozie. Różne rodzaje koniczyny (szczególnie czerwona) są stosowane w problemach z płodnością. |
Koper włoski - kiełkuje długo, nawet 14 dni, ale jest niezwykle smaczny i aromatyczny, a przy tym lekkostrawny. |
Kozieradka - jej działanie przeciwzapalne i osłaniające daje doskonałe ukojenie dla układu pokarmowego - koi i goi śluzówki - ale tylko, jeśli stosowana jest na surowo. Usprawnia przyswajanie składników pokarmowych. Wspomaga pracę wątroby, trzustki. Oczyszcza śluzówki ukł. oddechowego, pomaga w zatruciach krwi, anemii, gorączce, chorobach wątroby oraz nerek, pobudza apetyt, ma właściwości dezynfekcyjne. Zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Chemicznie przypomina skład tranu! Bogata w żelazo, siarkę, wit. A, C i E. Już ich niewielka iliść wpływa znacząco na smak potrawy, więc polecam stosować je nieco oszczędniej od innych kiełków. Najlepiej smakują gdy sa wielkości ok 3-5mm, większe stają się gorzkie. |
Len - jego świeżo zebrane kiełki zawierają dużo żelaza, wapania, magnezu i fosforu. Zawierają także lecytynę. Mają słodkawy, orzechowy smak. |
Lucerna (alfa alfa) - najpopularniejsze kiełki, łagodne w smaku, dostarczają białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, E, wit, z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, selenu, cynku, magnezu oraz chlorofilu. Są również dobrym żródłem żelaza, wegetarianie i osoby trudno znoszące suplementowanie żelazem powinny na stałe włączyć je do swojego menu. Mają zdolność odtruwania organizmu. Zapobiegają chorobom układu krążenia, nowotworom. Wzmacniają mięśnie, kości - polecane przy osteoporozie, zęby, wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych. Obniżają poziom złego cholesterolu (LDL). Zawierają fitoestrogeny, pomagające w naturalny sposób zmniejszać objawy menopauzy. Polecane podczas ciąży i karmienia piersią. Lecytyna zawarta w alfaalfa poprawia pamięć. |
Pszenica - bogata w witaminy A, B (od B1 do B9), C i E. Zawiera szczególnie duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Jest też bogata w błonnik. Wspomaga pracę serca oraz spowalniają starzenie się organizmu. Kiełki pszenicy nadają się do jedzenia, gdy białe korzonki mają długość do 1 cm. Większe kiełki są przeznaczone głównie do uprawy na sok - ze względu na włóknistość i utrudnione przełykanie. |
Rzodkiewka - jej kiełki potrafią mieć całkiem ostry smak i wspaniały, rzodkiewkowy aromat! Im więcej czerwonych pasków na listkach, tym ostrzejszy smak. Zawierają witaminy A, C (mają jej ponad dwukrotnie więcej niż sama rzodkiewka), B, E, H, kwasy omega-3 i błonnik. Mają też dużo potasu, jodu, magnezu i siarki, która silnie wpływa na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Mają właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Wskazane przy anemii. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych (oczyszczają zatkane zatoki, oskrzela, pomagają w astmie i krzuśćcu). Wspomagają oczyszczanie z pasożytów. Wspomagają florę jelit. Moczenie nóg w wodzie z dodatkiem tych kiełków zmniejsza bóle głowy. |
Rzeżucha - znane głównie jako wielkanocna ozdoba zawierają też cały wachlarz dobroczynnych substancji. Wysoka zawartośc jodu pomaga w wytwarzaniu hormonów tarczycy. Zawierają witaminy z grupy B, C oraz PP. Zawarta w nich siarka wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, ale też pobudza apetyt. Działają moczopędnie, regulują ciśnienie krwi (obniżenie) oraz poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Wskazane alergikom.
Doskonale pasują do pikantnych potraw z mięsa i ryb. Możesz nimi posypywać kanapki i sałatki, pieczywo i twarożki. Miksując posiekane kiełki rzeżuchy z masłem otrzymasz zdrową, pachnącą pastę kanapkową. |
Słonecznik - zawierają dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate w magnez, potas oraz miedź i cynk oraz dużo żelaza. Wegetarianie oraz osoby źle tolerujące suplementację powinni włączyć te kiełki na stałe do swojej diety. Dostarczają też fosforu i wapnia, wzmacniają kości. Zawierają prawie niedostępną w warzywać witaminę D. Dobrze wpływają na przemianę materii, szczególnie na metabolizm tłuszczy i węglowodanów. |
Soczewica - jej kiełki zawierają w swoim składzie kwas foliowy - odpowiedzialny za prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka, dlatego szczególnie polecane są dla kobiet w ciaży. Dostarczanie kwasu foliowego ważne jest również dla dorosłych, bowiem jego niedobów powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym. Kiełki soczewicy zawierają także witaminę C, witaminy z grupy B i aminokwasy, a oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Spora zawartość żelaza sprawia, że kiełki te polecane są wegetarianom i osobom potrzebującym suplementacji tym mikroelementem. Skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wpływają także pozytywnie na kościec, zęby i cerę oraz pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca.
Dobrze sprawdzają się jako dodatek do łagodnych sałatek i kanapek, twarogów, past, omletów i naleśników. Dobrze smakuje w mieszankach kiełków. |
Soja - jej kiełki to bogate źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedzone regularnie doskonale wpływają na cerę, koją stargane nerwy, dodają energii i apetytu. Obniżają cholesterol (redukują LDL) i regulują ciśnienie krwi. Szczególnie polecane kobietom w okresie menopauzy ze względu na zawartość fitoestrogenów.
Dość trudne w uprawie - wymagają kilkukrotnego płukania w ciągu dnia (wytwarzają dużo śluzu). Z tego względu polecamy hodowlę np. w wreczku.
Uwaga! Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo! Należy je lekko podsmażyć, poddusić lub podgotować. Staną się łatwiej strawne i przy okazji smaczniejsze. |
autor: Magda Radzi żródła: Steve Meyerovitz, Kiełki cudowny pokarm, Wrocław 2011 |