Aktualności

24 października 2021, niedziela

Jesienne śniadanie? Waniliowe racuszki pachnące masłem z frużeliną śliwkową pachnącą cynamonem i wiórkami czekolady!

Waniliowe racuszki z cynamonowymi śliwkami i czekoladą

  • 1 jajko
  • 250g napoju migdałowego/ kokosowego/ mleka (1 szklanka)
  • 180g mąki orkiszowej (12 łyżek)
  • 10g masła (1 łyżka)
  • 3g suszonych drożdży (1 łyżeczka lub 15g świeżych)
  • 2 łyżki erytrolu
  • odrobina pasty waniliowej lub naturalnego aromatu waniliowego

 

Oddzielić białko od żółtka.

Do garnuszka wlać  wlać napój/ mleko, dodać erytrol, masło i drożdże, podgrzać krótko (do temperatury ciała, 36-37°C). Przykryć i odstawić na kilka minut.

W tym czasie białko ubić na sztywną pianę.

Masę z drożdżami przełożyć do miski, dodać żółtko, mąkę i zblendować na gładko.

Dodać ubite białka, wanilię i delikatnie wymieszać.

Odstawić przykryte ściereczką na 10-20 minut (im dłużej, tym racuchy bardziej puszyste).

Smażyć na średnim ogniu po pół minutki z każdej strony.

Podawać z frużeliną i cukrem pudrem z erytrolu.

 

Z przepisu wyjdą 2 porcje (kaloryczność z frużeliną i czekoladą), każda ma:

470 kcal B 18,5g T 12,5g W 66g F  4,3g

  Nie tylko dla perfekcjonistów. Codziennie rozmawiam z osobami, które wychodzą z założenia ?wszystko, albo nic?. Sama tak byłam. Na szczęście mi przeszło (no prawie) Ale, ...

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2021 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     455296 / 130 / 7
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI