Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pierniczki

Składniki (na około 400 pierników):

  • 1500g mąki gryczanej + do podsypywania 
  • 600g mąki z amarantusa 
  • 1 szklanka oliwy 
  • 4 szklanki wody 
  • 10 łyżek siemienia lnianego 
  • 900 g miodu (osoby, które nie jedzą miodu mogą zastąpić go syropem daktylowym) 
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 8 łyżeczek karobu (można zastąpić kakao) 
  • około 100g przyprawy piernikowej (ilość wg uznania)

Sposób przygotowania:

1.Mąkę, sodę oczyszczoną, karob i przyprawę do piernika wsypujemy do dużej miski. Mąki gryczanej można dać na początku trochę mniej i dosypywać tak długo, aż się uzyska pożądaną konsystencję ciasta.

2.Siemię lniane rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Dokładnie mieszamy i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy kolejne 2 szklanki wody i miód.

3.Wyrabiamy dokładnie ciasto (może być na końcu trochę klejące).

4.Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 5.Przygotowujemy stolnice. Wyciągamy z lodówki etapowo ciasto, wałkujemy i wycinamy pierniki.

6.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez około 5-8 minut (w zależności od grubości ciasta).

7.Wystudzone pierniki przekładamy do szczelnych pojemników i zostawiamy na około 2 tygodnie, aby zmiękły. Do pojemników można wrzucić kawałek miąższu lub skórki z jabłka lub pomarańczy (co kilka dni należy je wymieniać). Dzięki temu pierniki szybciej będą miękkie.

8.Pierniki dekorujemy przed samymi świętami.

  Wizyta na siłowni zapewnia szczupłą sylwetkę. Dla 10-15% jest to ciężka praca przynosząca efekty.  A reszta? ?Chodzimy? na ćwiczenia i  ??? NIC!  Tygodnie, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2020 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     386870 / 11 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI