Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Kremowy domowy twarożek


  • 2 duże jogurty typu greckiego 
  • szczypta soli
  • gaza 100 x 100 cm

Jogurty mieszamy ze szczyptą soli. 
Na garnku/misce kładziemy sitko, na nim gazę złożoną cztery razy. Wylewamy jogurty wymieszane z solą.
 

Na tym etapie można dodać zioła, pokrojone suszone pomidory, paprykę, czosnek, orzechy, co tylko lubisz.  

Zbieramy końce gazy i wiążemy. Wiązanie nie jest konieczne. Ale pomaga odsączyć serek.
Odstawiamy najpierw na kilka godzin w temp. pokojowej, potem do lodówki. 
 

Po 24h godzinach otrzymamy niezwykle kremowy serek, o delikatnej, aksamitnej strukturze. 

Im dłużej serek będzie na sicie, tym będzie twardszy. Po 48g da się już kroić nożem w plasterki. 

domowy twarożek

Jego aromat i smak znamy i cenimy od wieków. Ale rzadko zdajemy sobie sprawę, że to nie jedyne jego atuty!  Zastosowanie dla naszego zdrowia może mieć zarówno cynamon, ...

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2021 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     449599 / 7 / 2
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI