Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Kremowy domowy twarożek


  • 2 duże jogurty typu greckiego 
  • szczypta soli
  • gaza 100 x 100 cm

Jogurty mieszamy ze szczyptą soli. 
Na garnku/misce kładziemy sitko, na nim gazę złożoną cztery razy. Wylewamy jogurty wymieszane z solą.
 

Na tym etapie można dodać zioła, pokrojone suszone pomidory, paprykę, czosnek, orzechy, co tylko lubisz.  

Zbieramy końce gazy i wiążemy. Wiązanie nie jest konieczne. Ale pomaga odsączyć serek.
Odstawiamy najpierw na kilka godzin w temp. pokojowej, potem do lodówki. 
 

Po 24h godzinach otrzymamy niezwykle kremowy serek, o delikatnej, aksamitnej strukturze. 

Im dłużej serek będzie na sicie, tym będzie twardszy. Po 48g da się już kroić nożem w plasterki. 

domowy twarożek

TWORZYWA SZTUCZNE I METALE  odkręcone i zgniecione plastikowe butelki po napojach nakrętki, o ile nie zbieramy ich osobno w ramach akcji dobroczynnych plastikowe opakowania ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2020 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     395449 / 173 / 18
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI