Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Zupa krem z dyni - świetnie przyprawiona

  • 1 kg dyni hokkaido (ze skórką, bo jest b. delikatna), waga po oczyszczeniu z pestek
  • 1/2łyżeczki tymianku + do posypania dyni 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu + do posypania dyni
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100g marchewki 
  • 10g korzenia imbiru
  • 100g cebuli 
  • 40g oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielona) 
  • 650g bulionu warzywnego
  • 200g mleka
  • łyżeczki czarnego pieprzu (mielony)
zupa z dyni

Piekarnik nagrzej do 230 stopni.

Dynię umyj dokładnie i pokrój w ósemki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Skrop odrobiną oleju, posyp solą, ziołami. Piecz ok. 25 minut.

Marchewkę, imbir, cebulę posiekaj i podsmaż razem z tymiankiem, rozmarynem i solą - ok. 5 minut na oliwie z oliwek (w garnku).

Po tym czasie dodaj upieczoną dynię, mleko i wodę oraz pieprz.

Zagotuj i dokładnie zblenduj. 

Oto kilka pomocnych zasad: 1. Nie śpiesz się - jedz powoli, delektuj się smakiem, pamiętaj że uczucie sytości pojawia się dopiero po ok. 20 minutach; jeśli szybko ...

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2021 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     434437 / 86 / 7
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI