Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Zupa krem z dyni - świetnie przyprawiona

  • 1 kg dyni hokkaido (ze skórką, bo jest b. delikatna), waga po oczyszczeniu z pestek
  • 1/2łyżeczki tymianku + do posypania dyni 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu + do posypania dyni
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100g marchewki 
  • 10g korzenia imbiru
  • 100g cebuli 
  • 40g oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielona) 
  • 650g bulionu warzywnego
  • 200g mleka
  • łyżeczki czarnego pieprzu (mielony)
zupa z dyni

Piekarnik nagrzej do 230 stopni.

Dynię umyj dokładnie i pokrój w ósemki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Skrop odrobiną oleju, posyp solą, ziołami. Piecz ok. 25 minut.

Marchewkę, imbir, cebulę posiekaj i podsmaż razem z tymiankiem, rozmarynem i solą - ok. 5 minut na oliwie z oliwek (w garnku).

Po tym czasie dodaj upieczoną dynię, mleko i wodę oraz pieprz.

Zagotuj i dokładnie zblenduj. 

Wybieraj chudy nabiał, chude mięso i chude wędliny. Widoczny na mięsie tłuszcz usuwaj przed przyrządzeniem potrawy. Unikaj smażenia. Smażony kotlet jest dwukrotnie ...

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2021 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     447216 / 104 / 5
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI