Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Aromatyczne, wilgotne ciasto bananowe

  • 3 duże dojrzałe duże banany
  • 2,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (250-270g) 
  • 5 daktyli (możesz namoczyć chwilę w ciepłej wodzie, jeśli są twarde) 
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżka octu jabłkowego/winnego lub soku z cytryny 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego (rozpuszczony) 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru 
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 0,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 
  • szczypta soli 
  • do dekoracji: orzechy włoskie lub płatki migdałów, gorzka czekolada 

Nagrzej piekarnik do temp. ok. 200 °C

Blenderem zmiksuj płatki owsiane na mąkę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zblenduj.

Spróbuj, czy pasuje Ci słodkość i ilość przypraw.

Przelej do foremki, dodaj co lubisz na wierzch i piecz 25 minut.

Nie piecz dłużej, ciasto ma pozostać wilgotne!

Ostudź przed podaniem. 

U mnie dziś z orzechami i "kropelkami" z gorzkiej czekolady. Spróbujcie! Bo warto :)

Krok 1  Opróżnij lodówkę i dokładnie umyj wodą z płynem do naczyń i octem.Solidnie spłucz ciepłą wodą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie starannie wysusz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2020 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     395451 / 175 / 13
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI