Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Wilgotne muffinki z jabłkami, chrupiącą kruszonką - bez mąki i cukru!

Ciasto:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika/cynamonu
  • 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu, ale ja lubię tu karmelowy smak cukru trzcinowego
  • 1 jabłko lub soczysta gruszka
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego lub masla klarowanego (po roztopieniu)
  • 1 jajko 
  • 1/3 szklanki mleka lub mleka roślinnego (może trochę więcej) 

Kruszonka:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub słupków migdałów
  • 1-2 roztopionego masła kierowanego (może być olej koko, ale kruszonka będzie się a nim trochę sypać )
muffiny dieta jabłko fitgirl

Roztrzep jajko z mlekiem i olejem. Zmiksuj suche składniki na mąkę (płatki, proszek, przyprawa, cukier). Wsyp suche do mokrych, wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę owoc. Wymieszaj. Wyłóż do kokilek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. 

Składniki na kruszonkę wymieszaj. Ułóż na muffinkach.

Piecz ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

Lekarze alarmują, że pranie w temperaturze 40 stopni Celsjusza zabija jedynie 14 proc. bakterii! Oznacza to, że na naszych ubraniach, bieliźnie, ręcznikach i pościeli ...

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2021 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     449599 / 7 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI