Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Super chrupiące frytki z batata

1. Obierz i pokrój batata na frytki 2. Przepłucz zimną wodą 3. Osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. 4. Oprósz przyprawami ???? - ja lubię pieprz, rozmaryn, paprykę ????w proszku, ale możesz dowolnie. Na tym etapie nie sól! 5. Rozłóż równo na blaszce wyłożonej papierem. 6. Upiecz ??????w piekarniku w temp. 180-190 stopni przez 50 minut. W połowie pieczenia przywróć frytki. Pod koniec posól. 7. Najważniejsze! ???????????? Co 10 minut otwórz piekarnik i wypuść z niego parę. Jednocześnie zmień ustawienie piekarnika z grzałki góra dół na termoobieg. I odwrotnie po 10 min. Zawsze otwierając piekarnik. Im cieńsze frytki tym krócej piecz.

frytki batat chrupiące frytki

Obierz i pokrój batata na frytki. Przepłucz zimną wodą. Osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Oprósz przyprawami - ja lubię pieprz, rozmaryn, paprykę w proszku, ale możesz dowolnie i dodatkowo oprósz mąką ziemniaczaną lub skrobią kukurydzianą.

Na tym etapie nie sól!

Rozłóż równo na blaszce wyłożonej papierem. Upiecz w piekarniku w temp. 180-190 stopni przez 50 minut. W połowie pieczenia przywróć frytki. Pod koniec posól.

Najważniejsze! 

Co 10 minut otwórz piekarnik i wypuść z niego parę. Jednocześnie zmień ustawienie piekarnika z grzałki góra dół na termoobieg. I odwrotnie po 10 min. Zawsze otwierając piekarnik.

Im cieńsze frytki tym krócej piecz.

Najlepszym sposobem przechowania resztek jest ich zamrożenie. Mrożenie pozwala zachować niemal wszystkie składniki odżywcze w potrawie. Taki zamrożony bigos podgrzany ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2019 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     381246 / 36 / 9
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI