Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Domowy jogurt

jogurt domowy domowy jogurt naturalny

 

1. 1l mleka podgrzej do temperatury 40°C.

Ja używam mleka świeżego tzn. z krótkim terminem, 3,2%, ale wyjdzie także z innych, mniej %.

2. Dokładnie wymieszaj ze 150g kupionego jogurtu naturalnego (prosty skład np. mleko, kultury bakterii).

3. Rozlej do słoików, a słoiki zamknij.

4. Zawiń w koc lub ustaw w ciepłym miejscu np. na kaloryferze, lub w piekarniku z zapaloną lampką na 6 godzin.

5. Jogurt schłodź przez kilka godzin/noc w lodówce.

 

Tak przygotowany jogurt zachowuje świeżość do 5 dni (a dobrze ukwaszony nawet 2 tygodnie). 

 

Do kolejnej porcji jogurtu odłóż 10 łyżek i przechowaj na dolnej półce w lodówce w słoiczku lub innym zamykanym pojemniku.

 

Kilka wskazówek: 

- mleko najpierw możesz podgrzać do ok. 75°C i schłodzić do 40°C - wtedy istnieje większa pewność co do tego, że rozmnożymy te bakterie, których dostarczymy, a nie przypadkowe z mleka i np. będzie ono gorzkie czy kwaśne.

- zamiast jogurtu naturalnego, możesz użyć grecki, wtedy jogurt będzie gęstszy

- jeśli mleko pogotujesz na namniejszym ogniu ok. 2 godzin, redukując jego ilość, otrzymasz gęstszy, bardziej kremowy jogurt, podobny efekt osiągniesz przesączając już gotowy jogurt przez sitko z gazą (przez ok. 2 godziny)

- zamiast jogurtu kupowanego możesz użyć bakterii probiotycznych - które zazwyczaj można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupuję ze strony sklep.jogurt-domowy.pl (tzw. zakwaski)

- jeśli gotowy jogurt zmiksujesz, zblendujesz: otrzymasz kremowy, rzadszy jogurt pitny

 

Tu znajdziesz przepis na pyszny domowy serek z jogurtu - w wersji na słodko i w wersji klasycznej, wytrawnej.

Jogurt z płatkami i owocami TU KLIKNIJ. 

Tosty z jogurtem i owocami TU KLIKNIJ. 

Przepyszny jogurtowiec na zimno TU KLIKNIJ. 

Kremowy sos do grilla TU KLIKNIJ. 

 

 

  Tabata. Trening trwający zaledwie 4 minuty, ale swoją intensywnością zastępujący godzinę ćwiczeń. Jest skuteczny w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz znacznie ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2020 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     389871 / 34 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI