Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Zakwas z buraka

  • 1kg buraków
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1l wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 kromka (ok. 50g) żytniego chleba na zakwasie (100%)
  • gaza + kawałek sznurka
zakwas z buraka burak kwaszony sok z kiszonego buraka

Buraczki dość drobno posiekaj (ok. 1x1 cm lub trochę większe kawałki), posiekaj też drobno czosnek.

Przełóż buraki i czosnek do glinianego naczynia (może być szklane, ale ciemne lepsze).

Na wierzchu ułóż kromkę pieczywa (można pominąć, potem dłużej przetrzymać zakwas).

Zagotuj wodę z przyprawami, solą i cukrem, gotuj ok. 10 minut. Ostudź.

Zalej buraki.

Nic nie może wystawać ponad powierzchnię wody!

Naczynie szczelnie przykryj gazą i obwiąż sznurkiem.

Odstaw na 5 dni. Codziennie sprawdź, czy nic nie wypłynęło na wierzch. Jeśli wypłynęło - wyjmij i wyrzuć.

To, co wystaje nad powierzchnię, będze miało dostęp do powietrza i na naszym zakwasie może pojawić się pleśń! Wtedy niestety, ale nasz zakwas nie będzie się nadawał do użycia.

Gotowy przechowuj w lodówce.

Ciesz się zakwasem!

 

Tu znajdziesz krótki opis właściwości soku z kiszonych buraków/zakwasu buraczanego KLIKNIJ TU. 

Podstawowe zalecenia:     pij dużo wody (1,5l - 3l dziennie) stosuj zrównoważoną dietę bogatą w owoce i warzywa (błonnik!) nie jedz obfitych kolacji jedz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2019 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     376210 / 57 / 8
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI