Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Chleb na zakwasie gryczanym

chleb bezglutenowy na zakwasie

Zakwas:

  • 3 łyżki (45-50g) mąki gryczanej
  • taka sama objętość ciepłej wody, jak mąki

Wymieszaj łyżką drewnianą, przykryj gazą, ścierką i odstaw w ciepłe miejsce.

Po 24 godzinach dodaj 2 łyżki mąki gryczanej i 2-4 łyżki wody - tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta.

Powtarzaj tą czynność przez 5 dni.

 

Chleb:

  • 1/2 szklanki (70g) mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki (70g) mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki (75g) mąki ryżowej
  • 3 łyżki (30-40g) mąki z tapioki lub ziemniaczanej lub 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub 1 ugotowany ziemniak (85g)
  • 1 szklanka (250ml) wody gazowanej (im modniej gazowana, tym lepiej, można użyć 2/3 szklanki wody gazowanej i 1/3 szklanki soku - wody z ogórków kiszonych)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek zakwasu *

Wymieszaj wszystkie składniki w misce - da się to zrobić łyżką! Na tym etapie ważna jest konsystencja ciasta. Nie może być zbyt zwarte, ale i nie lejące. W razie potrzeby dodaj wody.

Odstaw na 12h pod przykryciem do wyrośnięcia.

Przełóż do foremki keksówki - ja używam silikonowej, jeśli używasz tradycyjnej - posmarują ją odrobiną oliwy i oprósz mąką gryczaną.

Odstaw na ok. 1h - ciasto ma wypełnić foremkę.

Piekarnik nagrzej do 210°C. Wierzch chleba zwilż wodą lub odrobiną oleju. Możesz posypać dowolnym ziarnem.

Piecz ok. 1h. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, możesz wstawić do piekarnika pod lub obok chleba blaszkę z wodą.

Po upieczeniu chleb ostudź - wyjmując z foremki np. na kratkę.

 

*Możesz dodać więcej zakwasu, ale nie wyskrobuj go z naczynia do końca, pozostaw kilka łyżek do wykonania kolejnego zakwasu.

Odpowiedź wydaje się na pozór oczywista: brązowy. Ale właściwa: żaden to wybór! Ponieważ nie ma praktycznie żadnej różnicy pomiędzy cukrem białym a brązowym ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2020 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     395431 / 155 / 14
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI