Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Puszyste ciasto czekoladowe bez mąki, z cukinii i owoców

  • 200g cukinii (1 niewielka) + 3 szczypty soli
  • 180g jabłka (1 średnie)
  • 400g dojrzałych bananów (waga ze skórką, 2 średnie sztuki)
  • 100g (20 sztuk) daktyli
  • 100g (10 łyżek) płatków owsianych (ale sprawdzą się też miksowane migdały lub mąka migdałowa)
  • 50g (3 1/2  łyżki) masła orzechowego lub oleju rzepakowego, płynnego oleju kokosowego 
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody + 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki karobu + 2 łyżki kakao (można użyć samego kakao, jeśli lubisz bardziej czekoladowe)
ciasto czekoladowe bez mąki fit ciasto ciasto czekoladowe z cukinii

Piekarnik nagrzej do 180°C.

Daktyle (bez pestek) namocz w ciepłej wodzie na 10 minut. Po tym czasie zblenduj z obranymi bananami i masłem orzechowym.

Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp solą wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku. Na tej samej tarce zetrzyj umyte jabłko (ze skórką). Wymieszaj z cukinią.

Płatki zmiel na mąkę, dodaj do mielenia karob, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

Jajka ubij ze szczyptą soli na puszysty kogel mogel.

Wymieszaj masę daktylową z mąką owsianą.

Cukinię i jabłko zmieszaj z ubitymi jajkami.

Połącz wszystko razem, mieszając delikatnie, ale dokładnie. Dodaj ocet/sok z cytryny.

Przełóż do posmarowanej olejem/masłem klarowanym małej tortownicy (20-22 cm).

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut.

Zostaw w blaszce do ostygnięcia.

 

Kcal 1680 (podzielone na 8 porcji = 210 kcal/porcja)

B56 T56 W255 i 6g błonnika w porcji!

Nareszcie przyszła moda, której trzeba ulec!! Kiszenie stało się modne. I dobrze!! Moda ma to do siebie, że przemija... a później wraca!! Tak stało się z kiszonkami ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2020 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     395449 / 173 / 19
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI