Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Sernikobrownie z malinami

Masa czekoladowa

  • 150g gorzkiej czekolady 70%
  • 200g masła
  • 80g erytrolu lub cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej/orkiszowej (może być pół na pół zwykła i pełnoziarnista) lub 180g mąki bezglutenowej (sprawdzi się Mehl Farine Schar)
  • 10g kakao (ok. 1 łyżka)
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • 1 szczypta soli 

W garnuszku rozpuść na niewielkim ogniu czekoladę z masłem i erytrolem. Przestudź chwilę.

Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.

Jeśli do masy czekoladowej dodasz ok. 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia uzyskasz bardziej puszyste brownie. Ale ja nie dodaję.

 

Masa serowa

  • 500g chudego sera twarogowego z wiaderka (z dobrym składem, czyli sam ser)
  • 2 jajka
  • ziarenka z laski wanilii 
  • 60g erytrolu lub cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego (u mnie bez cukru) 

+ owoce na wierzch: 100g malin/borówek/innych pokrojonych

 

Ser zmiksuj z pozostałymi składnikami.

Ważne! Sprawdź obie masy na słodkość i ew. dodaj erytrolu. Ja nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami.

 

W blaszce wielkości 25x25 wyłożonej papierem najpierw rozsmaruj połowę masy czekoladowej, potem wylej masę serową i na jej wierzchu ułóż kleksy z pozostałej części masy czekoladowej.

Maliny ułóż na wierzchu i lekko dociśnij. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piecz 55 minut (do 50 min.). Ostudź. Ciasto musi odpocząć ok. 2-3 godziny, można po ostudzeniu wstawić je do lodówki.

 

Kcal 3670, B86 T122 W92 ? jeśli podzielisz na 16 kawałków, to każda porcja będzie miała 230 kcal.

oliwkowe pięty Oliwę z oliwek wcieramy w stopy i nakładamy czyste bawełniane skarpetki. Zabieg zmiękcza skórę na stopach. Oliwkę możemymy też wmasowywać w ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2020 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     407434 / 40 / 2
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI