Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Kurczak w sosie teryaki

Kurczak teryaki z ryżem (2 porcje):

  • 250g filetów z kurczaka pokrojonych w paski 3 cm lub kostkę 
  • 2 marchewki (90g) pokrojone w słupki ok. 2-3 cm 
  • 1 mała cebula (50g) 
  • 15g startego drobno imbiru 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 1/2 małej papryczki chili (10-15g lub ile się lubi) 
  • 1/2 łyżki oleju 

Na sos:

  • 75g bulionu warzywnego 
  • 10g startego drobno imbiru 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 50g sosu sojowego 
  • 50g białego wina 
  • 1 łyżka miodu (24g) 
  • 1-2 łyżki wody 
  • 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 + 60g ryżu basmati

Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na odrobinie wody na patelni – na złoto – przykryć i poczekać, żeby doszedł do siebie i pozostał soczysty.

Sos sojowy, miód, bulion i wino wlać do garnuszka. Dodać drobno posiekany imbir i czosnek. Zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.

Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wodą. Zagotować.

Zalać usmażonego kurczaka – najlepiej na noc, ale wystarczy z godzina.

Przygotować warzywa: na patelni podsmażyć na ½ łyżki oleju drobno posiekany czosnek i imbir oraz papryczkę chili, po chwili dodać piórka cebuli i pokrojoną marchewkę. Smażyć krótko ale intensywnie, żeby marchewka pozostała chrupka.

Dodać do kurczaka w sosie (już po odstaniu) i podsmażyć razem krótką chwilę.

Podawać z ryżem.

 

Porcja (1 z 2) ma:

392 kcal, B 34g T 5g W 54g F 4g

 

Najlepszym sposobem przechowania resztek jest ich zamrożenie. Mrożenie pozwala zachować niemal wszystkie składniki odżywcze w potrawie. Taki zamrożony bigos podgrzany ...

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2021 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     447217 / 105 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI